Wat zijn de voordelen van een batterij?

  1. Een eigenaar van zonnepanelen gebruik zelf slechts gemiddeld 30 procent van de opgewekte energie. De rest wordt op het stroomnet geïnjecteerd. Met een thuisbatterij kan 70 tot 80 procent van de zonne-energie via de batterij door het huishouden zelf worden gebruikt. Kortom, je benut je zonnepanelen beter.
  2. Hierdoor moet je minder energie aankopen op het stroomnet en zullen je energiefacturen dalen.
  3. Bij een stroompanne kan jij enkele uren verder met je thuisbatterij.

Zijn er ook nadelen?

  1. Prijzen van thuisbatterijen variëren tussen €5000 en €10.000. Woon je in Vlaanderen? Dan kan je premies aanvragen via de website van de overheid.
  2. Als je al zonnepanelen hebt en nadien een thuisbatterij wil installeren, heb je een omvormer nodig. Die zet de gelijkstroom van zonnepanelen om naar de nodige wisselstroom. Dit is een extra kost, naast de aankoopprijs en installatiekost van de batterij.
    Dank zij OTOVO krijg je nu een batterij van 5 kWh GRATIS bij uw installatie, en een gratis nieuwe hybride omvormer
  3. Het zou natuurlijk leuk zijn om helemaal onafhankelijk te zijn van het net, want pas dan betaal je niets voor de energie die je verbruikt. Maar dat is zelfs met een thuisbatterij niet mogelijk. Ook gaat er bij het opslaan van je zonne-energie in je thuisbatterij een paar procent verloren.
  4. Bepaalde grondstoffen in de batterijen zijn schaars en de batterij zelf is moeilijk te recycleren. Maar dit nadeel weegt natuurlijk niet op tegen de groene energie die je opwekt én optimaal benut!

Wat is de terugverdientijd ?

Zoals je eerder al kon lezen, is een thuisbatterij een prijzige aangelegenheid. Maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug! Het voordeligst ben je af wanneer je de aankoop van een zonnepaneleninstallatie meteen combineert met een thuisbatterij. Op iets meer dan 6 jaar heb je de aankoopprijs al gerecupereerd van uw zonneinstallatie. Koop je een batterij om je bestaande zonnepaneleninstallatie te upgraden, dan is de terugverdientijd van de batterij 12,5 jaar. Heb je geen zonnepanelen maar wil je de thuisbatterij gebruiken om ‘s nachts goedkopere energie op te slaan? Dan loopt de terugverdientijd op tot 25 jaar.

Ook hier heeft OTOVO een oplossing voor, namelijk de FLEXIO, deze zorgt ervoor dat uw terugverdientijd daalt naar 5 - 6 jaar voor de volledige installatie inclusief batterij, dank zij uw gratis extra batterij van 5 kWh.