Infrarood-Verwarming

Uw verwarming voor de toekomst

Wat is InfraRood-Verwarming? 

 

Infraroodstraling heeft hetzelfde effect als de zon op de aarde. Dit voel je lekker als je van in de schaduw in de zon loopt. Je voelt onmiddellijk een zalige warmte op je huid. 

Het is uiterst veilig want er wordt enkel gebruik gemaakt van Infraroodstraling , geen UV-straling die schadelijk is voor de huid.

De Ir-stralen gaan eerst de personen en de voorwerpen in de ruimte opwarmen en pas daarna de lucht. Op deze manier heb je veel minder energie nodig om een zalige warmte te bekomen in uw woning of werkplek.

 

Via de makkelijk in te stellen temperatuur door een draadloze thermostaat, kan elke ruimte naar wens geregeld worden. zo kan je veel energie besparen door niet uw hele huis onnodig te moeten opwarmen.

 

Infrarood panelen zijn in te zetten in goed geïsoleerde woningen, maar ook in ruimtes met een lagere isolatiewaarde. Met infrarood verwarming living bespaar je jaarlijks op de energiekosten. Informeer naar de ontwerp mogelijkheden voor jouw warmte project.

De warmtepanelen aan het plafond werken als een vloerverwarming. 

 

U kan onze Infraroodverwarming voor uw woning gebruiken als hoofdverwarming of bijverwarming.

 

Vraag hier uw gratis afspraak

Voordelen infraroodverwarming

Infraroodverwarming kan een erg interessante optie zijn om je huis te verwarmen. Dit type verwarming heeft heel wat uiteenlopende voordelen. Een overzicht van de grootste voordelen van infraroodverwarming:

 1. Directe verwarming i.p.v. luchtcirculatie

Infraroodpanelen zorgen voor een directe verwarming door stralingswarmte af te geven. Bij directe warmte wordt de warmte meteen afgegeven aan objecten en personen in de ruimte. Bij conventionele verwarming wordt de warmte afgegeven aan de lucht, bij bijvoorbeeld verwarming met radiatoren is dit het geval. Dit heeft niet hetzelfde effect.

De warme lucht stijgt dan naar het plafond, om na afkoeling richting de radiator te dalen. Dit fenomeen wordt convectie genoemd. Zo ontstaat er luchtcirculatie. Het grote nadeel hiervan is dat huisstof en ander fijnstof doorheen het hele huis verspreid raakt. Van convectie heb je bij infraroodverwarming geen last vanwege het kleinere temperatuurverschil tussen vloer en plafond.

 

 1. Energiezuinig

Deze manier van verwarmen kan erg energiezuinig zijn. De infraroodstralen zijn rechtstreekst tot de personen in de ruimte gericht. Dit maakt infraroodpanelen qua verbruik erg energiezuinig, er wordt geen energie verspild door warmte af te geven aan de ruimte. Ook hoeft de temperatuur in de ruimte helemaal niet zo hoog meer te zijn om toch een warm gevoel te hebben.

Dit geeft ook een erg warm en comfortabel gevoel. Dit soort afgifte van warmte lijkt het meest op die van de zon.

Hoeveel energie verbruik je nu juist? Dat is moeilijk in te schatten. In theorie kun je met infraroodpanelen tussen de 10 % en 40 % energie besparen tegenover traditionele verwarming. Hoeveel je in praktijk verbruikt is afhankelijk van enkele zaken:

 • De grootte van de ruimte die verwarmd moet worden.
 • De mate van isolatie.
 • De wijze waarop een ruimte gebruikt wordt.

De grootste besparing doe je indien je uw Infraroodverwarming combineert met een aantal zonnepanelen, waardoor uw besparing stijgt naar ongeveer 60- 70 % tov de traditionele verwarming.

 1. Snelle installatie

Infraroodverwarming kan snel en eenvoudig geïnstalleerd worden zonder veel bijkomende kosten. De infraroodpanelen hebben een ophangsysteem. Zo kunnen ze vrij eenvoudig aan de muur of aan het plafond bevestigd worden.

Bij traditionele verwarming heb je een minder eenvoudige installatie. Bij conventionele verwarming moet je gas- of waterleidingen aanleggen om de verwarming te laten functioneren. Bij infraroodverwarming is dit niet het geval. Zo bespaar je aanzienlijk op kosten. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact of stroompunt in de buurt van de panelen. Je moet dus eventueel wel nog draden weg kunnen werken.

Ook de bedieningswijze verloopt vrij simpel. De infraroodpanelen hebben een draadloze thermostaat die bestuurd wordt door een afstandsbediening. De panelen kunnen afzonderlijk bediend worden.

 1. Esthetische oplossing

Infraroodpanelen zijn goed geëvolueerd. Esthetisch gezien zijn infraroodpanelen een goede optie. Ondertussen is er een gamma aan stijlvolle modellen die perfect in een modern interieur passen. Zo is het mogelijk een design te kiezen die aan je wensen voldoet en bij je woning past.

Er bestaan infraroodverwarmingen in verschillende modellen, maten en materialen. Denk bijvoorbeeld aan glas, keramiek of aluminium. Er zijn erg veel mogelijkheden. Het is ook mogelijk bepaalde decoratieve afbeeldingen of foto’s aan bepaalde panelen toe te voegen. Dit geeft een unieke uitstraling.

In de badkamer kan je bijvoorbeeld ook infraroodverwarming in de spiegels toepassen. Je kan met deze toepassing een pak ruimte besparen. Een vlak en klein paneel is sowieso al makkelijker weg te werken dan radiators.

Nadelen infraroodverwarming

Je moet ook rekening houden met enkele minpunten. Zoals elke centrale verwarmingsinstallatie heeft ook infrarood verwarming nadelen.

 1. Dimensionering en positionering

Het is belangrijk dat de verwarming op de juiste plek geïnstalleerd wordt. Infraroodverwarming geeft erg gericht warmte af. Dit maakt het cruciaal dat panelen goed gedimensioneerd en gepositioneerd worden. Indien dit niet juist gebeurt kunnen er koude zones ontstaan.

Bij kleinere ruimtes, zoals een badkamer, is dit meestal niet zo ingewikkeld. Bij grote ruimtes of L-vormige woonkamers moeten de panelen op strategische wijze en op de juiste positie geplaatst worden. Dit is belangrijk om de ruimte homogeen te verwarmen.

Het is ook belangrijk dat je het benodigde vermogen van de infraroodpanelen juist berekent. Bij te weinig vermogen krijg je de ruimte niet warm genoeg. Te veel vermogen resulteert in overcapaciteit, waardoor de verwarming te veel energie verbruikt.

Het is aangewezen om beroep te doen op een expert, indien je met ingewikkelde ruimtes zit. Een installateur heeft kennis van zaken en ervaring met dit soort situaties. Hij kan ook rekening houden met eventuele andere zaken, zoals lampen die nog opgehangen moeten worden.

Kom in contact met installateurs

 1. Afwerking

Eén van de grote troeven van infraroodverwarming is dat het mooi in je interieur staat. Er is wel een obstakel: de elektriciteitsdraden.

Het elektriciteitssnoer moet weggewerkt worden. Meestal is dit geen probleem. In sommige gevallen is dit echter lastig, bij montage aan de muur bijvoorbeeld. Je hebt niet overal in de muur een stopcontact voor een groot paneel en al helemaal niet op hoogte. Indien dit niet mogelijk is verliezen de infraroodpanelen een deel van zijn schoonheid. Bespreek dit met je installateur hoe jij het het liefste ziet.

 1. Energieverbruik

Een ander nadeel is het energieverbruik. Infraroodverwarming kan erg energiebesparend zijn. Je moet wel opletten met de wijze waarop je de verwarming verbruikt. Je kan het meeste energie besparen door de panelen slim te gebruiken en ze alleen aan te zetten wanneer je ze ook effectief nodig hebt.

Tip: combineer de panelen met een goede thermostaat en een aanwezigheidssensor. Dan schakelen de panelen uit wanneer er niemand in de ruimte is. Zo bespaar je veel energie en profiteer je optimaal van de snelle opwarming van de panelen. Zeker in kleine ruimtes ben je zo een stuk efficiënter.

Indien je geen aanwezigheidssensor wenst is het zaak van alert te zijn. Laat de infraroodpanelen niet onnodig aan staan.

Zoals hierboven ook reeds vermeld, kan je makkelijk 60-70% goedkoper uit zijn, door uw IR-panelen hun energie te laten halen uit Zonnepanelen.

 1. Moeilijk als hoofdverwarming

Infraroodverwarming als enige verwarming gebruiken is lastig maar niet onmogelijk. Als hoofdverwarming kunnen de panelen vaak niet voor genoeg warmte in de woning of in grotere ruimtes zorgen. Hiervoor heb je al een ontzettend goede isolatie nodig waardoor er geen warmte verloren gaat.

Om je volledige woning te verwarmen heb je al meerdere infraroodpanelen nodig. Deze panelen brengen veel elektriciteitsdraden met zich mee en ze moeten ook allemaal opgehangen worden.

Het is in ieder geval af te raden om infraroodverwarming als hoofdverwarming te gebruiken. Het zal uiteindelijk ook duurder uitkomen voor wie deze verwarming gebruikt dan bij verwarming op gas.

Wel is infraroodverwarming uitermate geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld naast traditionele verwarming. Je zit dan wel nog steeds met draden bij de panelen. Ook heb je nog steeds radiatoren in je woning. Daarnaast kan je als bijverwarming ook nog eens voor een verrijdbaar kacheltje kiezen, wat een stuk goedkoper is.

Twijfel? Vraag advies op maat

Ben je aan het twijfelen over je nieuwe verwarmingsinstallatie? Infraroodverwarming heeft zijn voor- en nadelen. Via dit formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen aan ons.